Monografija 2

Tekst priredili prof. dr. sc. Zlata Živaković-Kerže i Petar Kerže, prof.

Jeste li znali?
Nogometni centar Osijek je krajem ožujka 1949. poslao svim društvima na području Slavonije, Srijema i Baranje sljedeću obavijest:
Da igrač koji nema fiskulturnu legitimaciju sa slikom mora nastupiti sa ličnom legitimacijom, ukoliko nema ni ličnu legitimaciju ne može igrač nastupiti. Isto će kontrolirati i zabraniti nastup delegat ili sudac utakmice. Igrališta treba da su u redu i dobro obilježena, a suci će o tome podnijeti točan izvještaj. Uprava društva isplatit će honorar samo delegatima i sucima, koji imaju na delegaciji označen iznos za isplatu. Pozivaju se nogometni aktivi da svoje sekcije i igrače pravilno registriraju putem ovoga centra, tj. da ih prijave da bi imali pravo takmičenja. Svim društvima će se dostaviti blokovi postave momčadi i obračunski formulari.

Jeste li znali?
Budući da je SD „Bratstvo“ u svojoj skupini bila 1. momčad odigrala je 29. svibnja 1949. prvu kvalifikacijsku utakmicu za ulazak u zonu. Gostovali su u Slavonskom Brodu i s domaćim SD „Proleter“ odigrali neriješeno 1:1. U nastavku natjecanja su 12. lipnja ugostili „Slogu“ iz Belišća. Utakmica je pred brojnim našičkim navijačima registrirana rezultatom 3:0 u korist „Sloge“, jer je „Bratstvo“ nastupilo sa pripadnicima Jugoslavenske armije. Zbog toga je Odbor Nogometnog centra Osijek suspendirao Našičane te ih predao disciplinskom odboru na daljnji postupak. Iako je poraz upisan disciplinski odbor je obustavio suspenziju našičkom društvu, ali je društvenoga tajnika Mirka Tribuljaka kaznio sa godinu dana zabrane vršenja dužnosti, a kazna teče od 22. srpnja o. g. do 28. srpnja 1950. godine.

Jeste li znali?
Poticajem našičkih nogometaša obnovljeno je 1950. postojeće prijeratno nogometno igralište „Krndije“ uz koje je u protekloj godini izgrađena zgrada sa svlačionicama i stan čuvara igrališta. U proljeće te godine postavljena je ograda s dvije najvažnije strane te su obavljeni najgrublji radovi na podizanju tribina koje su do kraja godine imale 500 sjedala. Za vrijeme izgradnje ovog fiskulturnog objekta naročito su se istakli Adolf Triska, u davanju stručne pomoći, a u dobrovoljnom radu Đuro Pavlović, Nikola Plechinger, Stjepan Valter, Dragutin Kiš, Savo Panjković i drugi Našičani. Novac je osiguran omasovljavanjem svojega članstva, održavanjem kulturno–prosvjetnih, zabavnih i drugih priredaba i financijskom pomoći organa narodne vlasti. Izgradnja lože planirana je u sljedećoj godini pa će tada tribine moći primiti 700 gledatelja.

Jeste li znali?
Grupno prvenstvo Osječkog nogometnog centra 1952. započelo je 21. rujna i završilo 19. listopada. Uz NAŠK su se u 2. grupi natjecali nogometni klubovi „Papuk“ iz Slavonske Orahovice, „Mladost“ iz Bizovca, „Seljak“ iz Pribiševaca, „Omladinac“ iz Petrijevaca i „Jovalija“ iz Valpova. NAŠK je u svim susretima bio superioran te je u svojoj grupi osvojio 1. mjesto.

Tablica 2. grupe Grupnog prvenstva Osječkog nogometnog centra

1. NAŠK 5 5 0 0 18 : 4 10
2 „Papuk“ (Slavonska Orahovica) 5 3 0 2 15 : 9 6
3. „Omladinac“ (Petrijevci) 5 2 1 2 14 :12 5
4. „Jovalija“ (Valpovo) 5 1 1 3 8 :10 3
5. „Mladost“ (Bizovac) 5 1 1 3 9 :17 3
6. „Seljak“ (Pribiševci) 5 0 1 4 1 :19 1

Vrelo: „Jedinstvo, NAŠK, Bratstvo i Omladinac prvaci svojih grupa u grupnom prvenstvu“, Glas Slavonije, Osijek, 1. 11. 1952., 6.

Start a Conversation